İstatistiklerime bakmak için tıklayın.
Bana mesaj atmak için tıklayın.

İLK YAZIM !

12 Kasım 2007 Pazartesi

Araba Kışa Nasıl Hazırlanır

Araba Kışa Nasıl Hazırlanır

Bir arabanın, otomobilin kışa girerken ve özellikle uzun yola çıkarken teknik bakımlarının yetkili servislerce yapılmış olması gerekir, hele bizim gibi ufak yolcuları taşıyacaksa sevdiklerine..



Babam arabanın hiçbir yerinden anlamaz. İyi ki de anlamaz, çünkü bu eksikliğini iyi
bildiğinden bizim arabayı yılda en az iki kere arabanın hiç sorunu olmasa bile yetkili servise götürüp kışlık bakımını, yazlık bakımını yaptırır.

Son zamanlarda bir iki sefer ben de takıldım babamla. Oradan ve değişik kaynaklardan öğrendiklerimi aşağıya yazıp biraz ukalalık yapayım:
Otomobillerin kışlık bakımı nasıl olur?

1- Antifriz konusu:
Önce antifiriz nedir, onu anlayalım. Babam hiç tavsiye etmese de Wikipedia'ya baktım tanım için: Antifiriz, 0 derece ve altında radyatör suyuna katılarak suyun donmasını önleyen kimyasal madde olarak tanımlanıyor. Yani çok soğuk havalarda arabanın içinde dolaşan suyun donup arabaya zarar vermemesi için kullanmak lazım. Ama öyle kafaya göre antifriz eklenmezmiş, servisteki Salih amca öyle dedi. Belli bir oranda antifriz kullanmak gerekiyormuş.
Çokbilmiş
babanızı uyarın, süpermarketten antifriz alıp kendi koymaya kalkmasın. Her işi bilene yaptırmak lazım.


2- Silecekler:
Daha önce bir yazımda söylemiştim. Bizim silecekler fırtınalı bir havada yolculuk yaparken uçup gitmişti. Serviste bunlara da baktırmak, gerekiyorsa değiştirmek gerekiyor. Yazın hava çok sıcak ve arabalar saatlerce güneşin altında kalıyor. Bizim örnekte olduğu gibi uçup gitmese de silecekler, kauçuk olan kısımları aşınıyor ve cama iyi temas etmediği için doğru dürüst silmiyor. Yazdan çıkıp kışa yani ıslak günlere girince bunların yenilenmesi daha iyi bir görüş için şart.


3- Su fıskiyeleri:
Meydanlardaki su fıskiyeleri değil tabi, hepimizin oynamayı pek sevdiği basınca suları püskürtüp camların temizlenmesini sağlayan fıskiyelerden bahsediyorum. Serviste bunların da temiz ve açık olduğunu kontrol ettirmeli babanız.


4- Silecek suyu:
Yukarıda anlattığım fıskiyeler suyu nerden buluyor? Bir deposu var ön tarafta,
belki
siz de görmüşsünüzdür. İşte o deponun içinde hep su bulunmalı ki hep oynayacak birşeyimiz olsun! Ve tabi gerektiğinde camı da temizlesin....



5- Soba:
Kışın yollarda üşümemek ve donup kalmamak için klima ve kalorifer düzeneğimizin çalışır ve sağlam olması gerek. Bunların bağlı olduğu hortum, kablo vb. bilemediğim şeylerin kontrol edilmesi gerekiyormuş...

6- Arka rezistanslar:
Yazın pek umursamaz büyükler bozuk olsa bile. İhtiyaçları yok ki... Ha önce bu arka
rezistanslar nedir, arabanın arka camı üzerinde birbirine paralel minik bazı kablo gibi şeyler görürsünüz. Kışın araba içi ve dışındaki sıcaklık farkından dolayı buğulanır. Baba da düğmesine basar ve sihirli bir biçimde bir kaç dakika içinde buğu muğu kalmaz camda. Çünkü bu rezistanslar camı ısıtarak içi dış sıcaklık farkını ortadan kaldırırlar. Şöför için çok gereklidir, neyse lafı uzatmamayım, bunları da kontrol ettirmek gerekir.

7- Lastikler
Lastikler yolla arabanın bağlantısını sağlayan en önemli bölümlerindendir bir arabanın. Bunların eski olmaması ve yeterli lastik havasının olması gerekir

8- Bir de pek aklımın ermediği konular var: V kayışı, hava filtresi, elektrik ile ilgili kısımlar servise gidildiğinde elden geçmesi gereken kritik parçalar...

Sonuç olarak; kışın yola çıkmadan babanıza baskı uygulayarak arabanın kışlık bakımını yaptırmasını sağlayın.

İlgili Yazılar:
Araba Yaza Nasıl Hazırlanır
Kışın Çocuklarla Yolculuk

Hiç yorum yok:

.

SON YAZILARIM



Yazacak çok şeyim var
- Okuduğum Kitaplar
- Seyrettiğim Filmler
- Otobüsle Yolculuklarım
- Kullandığım Bilgisayarlar
- Gördüğüm Yerler
- Kaldığım Oteller
- En Sevdiğim Siteler
- Bindiğim Arabalar
- Benzin İstasyonları
- .........
" Sponsorlar Arıyorum"
Blog istatistiklerim için TIKLAYIN


Baktım blog belgesellerdeki Pakistan Hindistan otobüslerine dönmeye başladı, bir köşeye topladım bu ıvır zıvırı. Ivır zıvır dediğime bakmayın, siz yine de beni favorilerinize almayı unutmayın. Bir de şu ankete kaç yaşınızda olduğunuzu belirtirseniz ( hesapladım, 2 saniye tutuyor) çok sevinirim.

Subscribe

Join My Community at MyBloglog!
Personal Blogs - Blog Top Sites

B L O G İ Ç İ A R A M A