İstatistiklerime bakmak için tıklayın.
Bana mesaj atmak için tıklayın.

İLK YAZIM !

12 Kasım 2007 Pazartesi

Çocuklarla Gece Yolculuğu



Çocuklarla Gece Yolculuğu

Babamlara göre çocuklarla çıkılabilecek en kolay yolculuk tarzı! Zira karanlıkta arkada sızıp kalıyoruz, ne oyun ne mola istediği, ne dondurma ne çişim geldi hikayeleri... Hiçbiri yok.
Bastır git di mi baba? Yok öyle yağma! Gece karanlıkta, hele bir de çoluk çocuk gitmenin de kuralları var.
Gerçi biz yollardayken pek karanlıklara kalmayız, hatta babam karanlık
çökmesine yakın yollarda isek biraz bastırır ki karanlıkta yol almasın.
Ya da varacağımız yere
karanlık olmadan varma şansımız yoksa gözüne kestirdiği uygun bir yerde bir otele gitmeyi tercih eder.

Nedir babamı karanlıkta yol almaktan caydıran, anlatayım. Bir kere yapılan araştırmalar gösteriyor ki ölümcül kazaların büyük bir çoğunluğu gece karanlıkta oluyor. Niye?
Cevap
çok açık : ortalık karanlık ve farlar nereyi aydınlatıyorsa sadece oraları,
o da sınırlı olarak görebiliyorsunuz.

Ne derinlikleri algılabiliyorsunuz ne de renk görebiliyorsunuz. Işık yoksa hayat zor, özellikle babalar için. Hatta deniliyor ki 50 yaşını aşmış biri gece 30 yaşındaki birinden 2 kat daha az görüyor.Sonra o kadar yol gelmiş adam, yorulmuş. Karanlık da çökmüş algılama malgılama azalmış.

Sonuç: konsantrasyon azlığı ve yavaşlayan tepkiler.

Ama bazen zorunlu olarak da gece yolculuk yapılıyor.
Biz de yapmıştık. Hem de ne yolculuk!

Kuzey Ege sahillerinden İstanbul'a yeni gelmiştik. Dedemler de Güney Ege'de bir şehirde. Daha çantaları açmadan bir telefon ve dedemin acil olarak hastaneye kaldırıldığını öğrendik. Çantaları tekrardan arabaya yükleyip gerisin geri ve daha uzun bir yolculuğa çıktıydık. Ben tabi yolu pek hatırlamıyorum: Malum uyku tatlı!
Peki zorunlu olarak yola çıkılıyorsa ve üstelik ufak yolcu ve yolcular da varsa arabada babalara neleri hatırlatmak lazım?
Bunları:

1- Arabayı gece yolculuğuna hazır hale getirmeli baba. Farları, sinyalleri temizlemeli. Camları silmeli.

2- Far ayarlarının zaten yapılmış olması gerek servis tarafından. Bizim örnekte olduğu gibi alelacele yola çıkılıyorsa bu yapılacak bir şey değil. Ama ayarsız farlar hem karşıdan gelen araba sürücülerini rahatsız eder, hem de sizin görüşünüzü kısıtlar.

3- İçki sigara zaten yasak.

4- Sürat yapmak da yok. Ayrıca önünüzdeki aracı takip mesafesini de normalden fazla tutmak lazım.

5- Gece yolculuklarında uyanıksanız size ama asıl annenize çok iş düşer. Yol kenarlarındaki hareketli şeylerin izlenmesi ve sürücü görmediyse uyarılması gerekir. Sürücü selektör yapıp yani farlarını bir kısa bir uzun yapıp hareketli nesneleri uyarmalıdır.

6- Karanlıkta en çok işe yarayanlar yol üzerindeki çizgiler ve yol kenarındaki sabit duran kedi gözleridir. Sürücü bunları kendine referans almalıdır. Ben bazen sayarım onları. Pek sağlıklı bir şey olmasa gerek...

7- Siz de görmüşsünüzdür yollarda: Bazı araçların tek farı yanmaz. Sollarken babanızı uyarın, bu araç ille bir motorsiklet olmayabilir, tek gözlü korsan bir kamyon da olabilir.

8- Özellikle sürücünün iyice yorulduğu anlarda önünüze bir araba katıp onu izlemek yararlı bir yöntemdir. Tabi o arabaya çok yaklaşılmayacak ve uzun farlar kapatılarak önünüzdeki taşıtı rahatsız etmemek şartıyla.

9- Ufak yolcular zaman zaman uyanabilirler. Ufak yolcular çok ufaksalar hiç uyandırmamaya bakın derim ben. Tekrardan uykuya dalıncaya kadar kök söktürebilirler anneye. Babanın da dikkatini dağıtırlar. Bence bir benzincide durup bebeğin havalanmasını sağlamak iyi bir fikir olabilir. Hem baba da bir kola içip dinlenebilir.

Bu sayfaya uygun ne video bulabildim ne de resim. Madem o kadar babamdan
bahsediyorum buralarda, bari onun pek sevdiği (ben aslında o kadar sevmem) bir şeyler koyalım da çalsın. Hem günün anlam ve önemine uygun bir parça, en azından adı öyle, hem babanın gönlü olsun...
İlhan İrem söylüyor: Gece Yolculuğu. Sözler de Özdemir Asaf'ınmış, bunu da eklememi istedi.



Hiç yorum yok:

.

SON YAZILARIM



Yazacak çok şeyim var
- Okuduğum Kitaplar
- Seyrettiğim Filmler
- Otobüsle Yolculuklarım
- Kullandığım Bilgisayarlar
- Gördüğüm Yerler
- Kaldığım Oteller
- En Sevdiğim Siteler
- Bindiğim Arabalar
- Benzin İstasyonları
- .........
" Sponsorlar Arıyorum"
Blog istatistiklerim için TIKLAYIN


Baktım blog belgesellerdeki Pakistan Hindistan otobüslerine dönmeye başladı, bir köşeye topladım bu ıvır zıvırı. Ivır zıvır dediğime bakmayın, siz yine de beni favorilerinize almayı unutmayın. Bir de şu ankete kaç yaşınızda olduğunuzu belirtirseniz ( hesapladım, 2 saniye tutuyor) çok sevinirim.

Subscribe

Join My Community at MyBloglog!
Personal Blogs - Blog Top Sites

B L O G İ Ç İ A R A M A